Kategoriarkiv: 3. Blogga bättre

Lär dig blogga – Bloggböcker

Det finns många böcker som kan lära dig bli en bättre bloggare. Här följer några tips.

Blogg med Blogger, Illustrerat steg för steg

” Om du vill starta en blogg snabbt, men inte drunkna i detaljerna – då är detta boken för dig. Lägg upp din egen blogg – snabbt, smart och enkelt. En blogg, eller webblogg, är en hemsida som är enkel att använda. Där kan du lägga ut dina tankar, texter, bilder samt att kommunicera med läsarna och mycket, mycket mer. Och allt är GRATIS.Köp boken hos Adlibris

Andra böcker om att blogga:

Förbättra ditt bloggflöde

Som vi tipsat om tidigare är det viktigt att hålla ett någorlunda jämt flöde på sin blogg. Läsarna av bloggen vänjer sig ofta vid ett visst tempo, och du riskerar att förlora läsare under de perioder då du inte bloggar lika mycket som du brukar.

För att undvika längre uppehåll i ditt bloggande är det därför en bra idé att bestämma ett normalt tempo som är något lägre än vad som känns bekvämt. Därutöver skriver du sedan några ytterligare inlägg som du gör klart men låter bli att publicera.

När du sedan vill eller behöver göra ett uppehåll i ditt bloggande så har du redan några inlägg ”sparade på hög” som du kan publicera och därmed bibehålla någon form av tempo. Ofta går det bra att dra ned lite på taken, det är långa perioder av totalt uppehåll som är förödande för din blogg.

Ämnen som lämpar sig bra för att spara undan för senare publicering är ofta sådant som inte har med nyheter att göra. Exempelvis kan olika typer av guider, tips, bra länkar etc vara uppslag för inlägg att förbereda.

Lär av andra bloggare

Att bli en bättre bloggare är, som allt annat lärande en process. Du kan lära dig skriva bättre och attrahera dina läsare effektivare, exempelvis genom att skriva en bra titel.

Men det är inte bara själva skrivandet som är viktigt för din bloggs framgång. Din layout, färgsättning, länkstruktur, kategorier m.m. har också stor inverkan på hur attraktiv din blogg blir.

Ett nästan uppenbart sätt, men väl värt att nämna, för att bli en bättre bloggare är att studera andra framgångsrika bloggare. Studera inte bara texten i deras inlägg utan försök se de riktigt små detaljerna, men även den större helheten.

  • Användaren bloggaren en viss typ av underton som tilltalar läsarna?
  • Använder han/hon några tricks som du kan se återkomma?
  • Vilka taggar använder bloggaren? Rätt taggar skapar fler besökare.
  • Hur används typsnitt, radbredd etc för att öka läsbarheten?
  • Hur disponeras bloggen för att läsarna även ska hitta äldre inlägg?
  • Osv.

Besök gärna några framgångsrika bloggar och fundera själv på vad som skiljer dem, i stort och smått, från din egen blogg. Är det något du borde förändra?