Kategoriarkiv: 5. Tjäna pengar

Så tjänar bloggare pengar

Som bloggare finns det många olika sätt att tjäna pengar på. Vilket sätt som är lämpligast beror också på vilket ämne du väljer att blogga om. Här har vi valt att översiktligt presentera några alternativ för att hjälpa dig på vägen.

Ett affiliateprogram (förklaring) är en form av partnerprogram. En annonsör, ofta ett företag, erbjuder dig att annonsera för dennes räkning. Detta kan du ofta göra både via textlänkar och banners. När en besökare klickar på din länk och köper något på annonsörens webbplats får du betalt. De program där du får betalt per avslut kallas PPS (Pay Per Sale), men det finns även PPL (Pay Per Lead) och PPC (Pay Per Click).

Pay Per Sale är vanligast eftersom det är det enklaste sättet för annonsören att räkna hem sin investering, men både de andra varianterna förekommer ofta. Vilken typ som passar dig som publicist (så kallas du som visar annonserna) beror på hur dyr produkten som säljs är, hur många som säljs och på dina besökare. Det lönar sig ofta att experimentera med de olika varianterna.

Affiliateprogram erbjuds ofta via företag som samlar ett stort antal annonsörer. För att kunna visa annonserna och få betalt behöver du ofta ansöka och bli godkänd för respektive program.

Tradedoubler, Zanox och Affiliator är exempel på svenska företag som erbjuder många olika typer av affiliateprogram. Genom att bli medlem på deras webbplatser får du tillgång till de olika programmen.

Kontextuell annonsering använder vi här som ett samlingsnamn för annonser du placerar på din blogg utan att exakt kunna kontrollera vilka annonser som visas, det styrs av ditt innehåll. Annonsernas innehåll avgörs alltså automatiskt. För dessa program får du ofta betalt per klick, vilket kan ge bra avkastning eftersom annonserna ofta är relevant för besökarna.

Några vanliga kontextuella annonsprogram är Google Adsense och Chitika (accepterar enbart engelska webbplatser).

att hitta en partner att annonsera för. Detta kan dock vara svårt om du inte har en etablerad och populär blogg med mycket besökare. Sättet att hitta sin partner är dock att vända sig till exempelvis små företag inom samma bransch som du skriver om.

Att ta betalt för att skriva om någons produkt linkar metoden med en partner ovan. Här tar man istället betalt för (exempelvis) varje inlägg du skriver som handlar om den aktuella produkten.

Att tjäna pengar på sin blogg kan vara en känslig fråga för många. Är man inte försiktig riskerar man att förlora förtroendet hos sina läsare om de känner sig lurade eller upplever att du försöker göra smygreklam. Läs vår artikel ”Skapa förtroende för din blogg” för mer information om hur du undviker detta.

Vill du läsa mer om hur du kan tjäna pengar på din blogg kan vi rekommendera dig att läsa Problogger och rund kvadrat.

Välj ditt ämne noga!

Tidigare på bloggskolan, i artikeln ”Vad ska jag blogga om?” har vi skrivit om vikten att välja rätt ämne innan du startar din blogg. Detta är alltid av största vikt, men är kanske ännu viktigare om du redan från början har för avsikt att tjäna pengar på ditt bloggande.

Som bloggare finns det många sätt att tjäna pengar på, beroende på vilken typ av ämne du väljer:

  • Visa annonser som direkt anknyter till ditt ämne, exempelvis om du bloggar om tekniska prylar eller en produkt.
  • Visa annonser som indirekt anknyter till ditt ämne, exempelvis tillbehör för hästar om du bloggar om att rida.
  • Skapa en så allmänt poppulär blogg så att du kan tjäna pengar på nästan vilken typ av annonser som helst. (svårat!)
  • Blogga för att enbart indirekt göra reklam för en produkt som du själv säljer.

Några frågor att fundera över är också:

  • Finns det annonsörer inom mitt område? Hur mycket betalar de?
  • Kan du visa annonser inom ditt ämne utan att helt förlora din trovärdighet?
  • Lämpar sig ditt ämne för aktiv eller passiv annonsering? Där aktiv annonsering innebär att du i dina inlägg tar ställning för det du försöker sälja och har produktlänkar (som du tjänar pengar på) direkt i dina inlägg. Passiv annonsering innebär istället att du exempelvis visar annonser ute på kanten och som inte direkt relaterar till varje inlägg.

Det finns ett antal fällor som du bör se upp med. Överväg därför särskillt följande.

  • Är din målgrupp verkligen intresserad av att handla? Ett exempel inom bloggvärlden är just inkomstkällor på webben och sökmotoroptimering. Läsare av denna typ av bloggar är ofta väl insatta och uppdaterade och klickar därför sällan på reklam. Gäller detta kanske även ditt ämne? Hör dig för!
  • Hur mycket betalt får du för annonser inom ditt område? Du måste sälja välldigt mycket av något om du bara får en krona per avslut, eller få mycket stora mängder besökare om du bara får betalt 5 öre per klick på en annons.
  • Risker du att förlora i förtroende? Just läsare av bloggar reagerar ofta starkt negativt på reklam och sk. ”affiliatelänkar” direkt i inläggen. Du kan läsa mer om detta i artikeln ”Skapa förtroende för din blogg”.

Vill du läsa mer om hur du kan tjäna pengar på din blogg kan vi rekomendera dig att läsa Problogger, rund kvadrat och ”gör din blogg poppulär”.