Enligt svenska Wikipedia definieras en blogg som

en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen alltid är högst upp”.

Den som skriver en blogg kallas för en ”bloggare”.

En blogg innehåller ofta bloggarens åsikter och kommentarer inom ett visst ämne, exempelvis politik, fotografering, webbdesign osv. Det kan vara långa texter eller korta notiser. Även om många bloggar skrivs av enskilda individer blir det även allt vanligare att företag och organisationer bloggar, ofta i syfte att marknadsföra sig själva och synas inom en viss grupp av läsare.

En blogg kan även definieras ur ett mer tekniskt perspektiv. Ofta innehåller en blogg en rad typiska funktioner som underlättar för skribenten och bloggens läsare. Ett stort fokus i bloggar är att uppmuntra kommunikation mellan bloggaren och dess läsare, men även med andra bloggar.

En typisk blogg innehåller idag ofta följande funktioner:

  • Ett gränssnitt där bloggaren lätt kan skapa nya inlägg, skriva och formatera text.
  • Inläggen delas ofta in i kategorier som bloggaren väljer själv.
  • Varje inlägg i en blogg har en så kallad ”permalänk”, en länk som leder direkt till det aktuella inlägget istället för en löpande list av inlägg.
  • En kommentarsfunktion där bloggens läsare kan skriva kommentarer till varje inlägg.
  • Pingar – Bloggare har ofta en lista med webbplatser som bloggen automatiskt ”pingar” (meddelar) när ett inlägg skrivs. Dessa webbplatser är ofta samlingspunkter som kategoriserar bloggar och blogginlägg efter kategorier.
  • Trackback-pingar – när en bloggare skriver ett inlägg och där länkar till en annan blogg så ”pingas” den omnämnda bloggen om att någon annan skrivit om den. Detta får ofta som effekt att det nya inlägget hamnar bland kommentarerna till det som pingades. På detta sätt kan en läsare som läser kommentarerna till ett inlägg snabbt se vilka andra bloggare som kommenterat ämnet.
  • En ”bloggroll”, eller bloggrulle. Egentligen en vanlig länklista där bloggaren länkar till andra relaterade bloggar. Fungerar lite som ett ”länktips”.

För en detaljerad definition och historik, se engelska Wikipedia.