När bloggen kom för cirka tjugo år sedan var det många med skrivardrömmar som startade en. Alla kunde nå ut med det dem vill säga! Många olika typer av bloggsighter skapades och det blev vanligare att vanliga medier även utökade sin webbtidning med journalisternas, eller andra personers bloggar. Den allra vanligaste, och kvarstående blogghotellet är wordpress.
Idag är det därifrån de flesta utvecklar sin blogg eller sin hemsida. Vad är då en blogg? En blogg är som en plattform på nätet där du kan skriva längre texter. Större plats att skriva på än på Instagram eller Twitter. En blogg är för den som vill skriva men inte har en publicist eller för den som vill nå ut med sina samhällsanalyser men inte är utbildad journalist eller anställd av någon tidning. Det kan också vara en plattform för en publik dagbok, där du skriver om ämnen som står dig nära rent personligt.
En blogg är, liksom annan social media, en digital plattform där du kan skriva vad du vill och alla kan läsa. Det svåra är inte att starta en blogg, utan att få publik till den. Dock kanske inte syftet med bloggen är just att bli publik eller bli känd. Och de flesta som har bloggar är inte kända. Men syftet är kanske inte heller att bli känd?
Skrivandet fungerar som en ventil och ett ställe att lufta tankar, känslor och formulera ord och sig själv på ett papper (virtuellt). Och om någon, om så bara en enda, läser och känner igen sig, så är det nog. I dagens alltid uppkopplade värld skulle bloggen kunna bli, en människas eftermäle. Ett ställe i cyberrymden där en människas röst alltid finns kvar. Liksom universum, om en tror på ett liv efter detta, är en plats där alla själar ekar i evigheten.
För att skippa det existentiella babblet kring fenomenet blogg, kommer nedan lite tips på dig som funderat på att börja blogga.
Varför vill du starta en blogg?
Det kan vara bra att veta varför du vill starta en blogg innan du startar den. Liksom det är bra att veta varför du gör saker överhuvudtaget i livet. Utan syfte, inget bra resultat. Vad vill du säga och varför?
Vad vill du skriva om?
Du behöver inte veta några detaljer, men i vilket område du vill skriva. Är det livsstil, dagbok, samhällsanalytiskt, informativt/lärande, flummigt eller en blandning?
Har du fler typer av områden du vill skriva om i din blogg så ha olika ”flikar” eller avdelningar. Eller varför inte starta två olika bloggar om dessa områden/ämnen är långt ifrån varandra.
Vilken ton ska du skriva i?
Det behöver inte vara samma ton på varje inlägg. Ibland kan du ha en informell ton, ibland en informativ/undervisande ton eller poetisk eller prosaisk ton. Det viktigaste är att du skriver det du vill ha sagt, vad tonen heter, kallas eller kategoriseras är mindre viktigt. Men ha alltid en respektfull ton fri från diskriminering och hat mot olika grupper.
Skriv inte om du inte har något att säga
Nej, det finns ingen anledning att skriva bara för att skriva om du inte har något att skriva om. Det är ingen idé att skriva något intetsägande, irrelevant och utan substans. Tänk tala är silver men tiga är guld, men översatt till skrivande.
Var sann
Det som går hem, om du nu vill gå hem och samla besökare på din bloggsida, är att vara sann. Mot dig själv och dina läsare. Var dig själv och försök inte framställa dig som något eller någon du inte är. Stå för det du tycker och vem du är. Både bra och dåliga sidor av dig själv.
Bifoga bilder eller filmklipp
För att göra bloggen med inbjudande att läsa kan du ha fina bilder på bloggen. Det kan vara passande bilder till ditt inlägg eller bilder på dig eller något i din vardag. Det viktigaste är att bilden är bra och iögonfallande.
Skriv ut dina källor
Skriver du blogginlägg som kommenterar samhällshändelser eller nyheter måste du alltid ha med källor. Det ska gå att kolla upp de du kommenterar. Det ska gå att dubbelkolla det du skriver om. Du verkar också mer seriös om kan styrka dina argument och påståenden med källor. Samt svårt att veta vad som är dina egna ord, och inte.
Interagera med andra bloggare
Om du vill skapa en läsarkrets börja med att kommentera och interagera med andra bloggare på samma blogghotell. På så sätt kan ni upptäcka varandra. Hjälp varandra att tipsa om er respektive bloggar. Det vill säga nätverka sinsemellan.
Posta dina blogginlägg på andra plattformar
Gör reklam för dig själv på din Facebook, Instagram, twitter eller andra plattformar online. Då kan fler få syn på dem och läsa din blogg. Och om de gillar vad de läser kanske de vill följa dig. Om du har tur kanske de nya följarna i sin tur för med sig ytterligare följare.
Inget dör i cyberrymden
Det du skriver på din blogg försvinner förmodligen aldrig. Något datageni kan säkerligen få tag på allt du skrivit på din blogg långt efter att servern kraschat. Tänk på vad du vill lämna efter dig till framtiden, vilka ord folk ska komma ihåg dig för. Skriv inget du kommer att ångra om tio år. Eller imorgon! Och blogga inte på fyllan.
Var originell
Även om du ska vara sann så skapa din egen röst. Använd ditt eget språk och sätt att uttrycka dig i skrift. Kopiera inte det andra säger, säg det med en egen tvist. Skapa din egen signatur. Om du kommenterar en händelse, säg det med egna ord. Inte som medier redan beskrivit det tidigare, gör en annan analys.
Snygg förpackning
Även bloggens utseende är viktigt. Trots att bloggens huvudfokus är skriven text, är det därför viktigt att formatet är tilltalande och lättillgängligt. Layouten får gärna var stilren och matcha rent färgmässigt. Texten ska vara lättläsligt, så välj ett bra typsnitt. Helst ett med fonter. Tänk på att textfärg och bakgrundsfärg måste vara neutral för att vara lättläst för ögat. Här kan du även sätta din egen prägel med egentagna bilder och favoritfärger.