Att tjäna pengar på Youtube var till en början enkelt, det krävdes endast att man laddade upp bra material och väntade på att miljontals visningar rullade in för att kunna tjäna en bit av omsättningen från all reklam. Idag däremot, så finns det ett flertal vägar man kan gå för att tjäna pengar på sitt material. Förutom detta så finns det även möjlighet att få företagssponsring från stora varumärken, crowdfunding eller att sälja sin egen typ av kringprodukter.

Annonser

Det allra första som måste göras för att tjäna pengar genom Youtube är att bli en del av Youtubes partnerprogram. Partnerprogrammet ger användare möjligheten att använda sig av och aktivera diverse inställningar, och bland dessa finns möjligheten till att starta annonser på de videos man skapat.

Innan man kan bli partner måste man ha rätt kvalifikationer för att kunna bli accepterad. Dessa är minst 1000 prenumeranter och åtminstone mer än fyra tusen timmar videotid tittad inom spannet av ett helt kalenderår.

Plattformen genererar intäkter via ”pre-roll” (vilket startar annonser innan videon startar), display (de mindre rektangulära rutorna med en annons i som framkommer i botten på en Video) och det finns även andra sätt annonser kan genererar intäkter.

Riktlinjer

Youtube betalar ut 55% av omsättningen till materialskaparna och behåller 45% själv.

För att man ska kunna fortsätta ha möjligheten till att generera intäkter via Youtube så måste man följa deras annonsering. Allt material som innehåller sådant som kan betraktas som opassande material (sex, droger, svordomar etc), eller andra former av opassande material tillåter inte annonsering. Bland detta så inkluderas känsliga ämnen och eller relevanta samhälls ämnen såsom Corona pandemin.

Varumärkes sponsring

Det har också visat sig att varumärkes sponsring har sett en stark positiv kurva. Det har blivit så pass populärt att det fått en egen term som kallas för ”influencer marketing”. Detta är när ett företag är villig att betala en materialskapare för att promota deras varumärke eller produkter i en video. Det finns miljontals med exempel på detta vilket indikerar att företag är mer än villiga att betala för rätt exponering.

Crowdfunding

Det går också att generera intäkter på plattformen med hjälp av ett så kallat ”kanalmedlemskap” för ens följare. Detta fungerar likt en prenumerationstjänst på till exempel Netflix eller på en tidning, detta innebär att för en kostnad varje månad har man fri tillgång till allt material, även special material som andra inte har tillgång till.

Sälja Merch

Arbetar man med plattformen och har blivit en verifierad skapare har man också tillgång till att använda plattformen som en marknad för sina egna produkter. När man aktiverar den här funktionen har man tillgång till att sälja upp till ett dussin produkter.  Ett bra exempel på detta är Youtubern Jeffree Starr som tjänade miljoner genom att sälja smink produkter till sina följare och sin publik.

Slutsats

Det finns såklart en del utmaningar med att bli en framgångsrik Youtuber och konkurrensen är tuff. Men om man skapar bra och innehållsrikt material som kan engagera tittare så kan man definitivt attrahera en stor skala människor och få ett lojalt följarskap. Detta kan i sin tur leda till enorma framgångar och ännu större intäkter. För mer information så kan du kika in här vinkkaajaveikkaa.fi.