Hemsidan 56Kilo ägs av Åse Falkman Fredrikson och riktar in sig på kostrådgivning. Åse har släppt flertalet böcker och varit med ett antal olika tidningar där hon främst ger människor råd för att gå ned i vikt, framförallt med LCHF metoden.

Vem är Åse?


Åse Falkman Fredrikson är en 46-årig kvinna bosatt i Helsingborg med sin make Daniel. Tillsammans har de fem barn i åldrarna 14 – 25. Hennes blogg är en av Sveriges största mat och livsstilsbloggar, och hon fokuserar mycket på familjerecept som innehåller mindre stärkelse och socker än vad andra recept ofta har.

Idag är bloggen en stor inspirationskälla för många människor, oavsett om de försöker gå ned i vikt eller om de bara vill äta en god middag. Från början var bloggen en viktminsknings-dagbok, men har under åren förvandlas till en hemsida som lär människor att äta hälsosammare mat på ett hållbart sätt som passar många livsstilar.

Hälsa är passionen

Åse har själv sagt att hälsa alltid har varit viktigt för henne, och att hon alltid har älskat skönhet i all form. Hon har alltid varit mån om att hon ska vara bekväm i sin egen kropp och att hon själv ska må bra. Idag äter hon det mesta, eller som hon själv säger “jag äter allt, men inte alltid”, och med det menar hon alltså att hon äter det som är hälsosamt i större mängd, och håller tillbaka på saker som är mindre nyttigt. Dessa saker äter hon mer sällan och i mindre mängd. För Åse är hennes vikt kopplad till hennes mående och det var först när hon insåg hur maten påverkar hennes hjärna som hon kunde se riktig skillnad.

Vad för kost?

Medan Åse säger att hon äter allt, fokuserar hon dock på en kost med låg mängd kolhydrater och där fokuset ligger på protein och grönsaker. För henne är det viktigt varifrån maten kommer och hon värdesätter naturlig och oprocesserad mat. Hon understryker dock att även hon njuter av godis och hamburgare som vilken vanlig människa som helst, och att det är viktigt att tillåta sig själv att äta det man är sugen på, så länge man bibehåller en bra balans och inte är för extrem. Hon upplever att den kost hon äter idag ger henne jämn energi under dagen och även att suget efter snabba kolhydrater har minskat.

Åse har testat många olika upplägg för att lista ut vad som fungerar av henne och i slutändan var det bäst att lyssna på kroppen. Hon säger att kroppen vet när det är dags för mat och att det inte bör styras efter klockan. För henne fungerar det bra att äta första målet mat när många människor äter lunch och hon grundar detta i fakta om att periodisk fasta kan vara gynnsam.

Att ta hand om sig själv

Åse är mån om att ta hand om sig själv och promenerar dagligen. Förutom detta försöker hon också alltid styrketräna varje vecka för att hålla igång kroppen, men hur mycket detta blir beror på humöret. Förutom detta bryr hon sig mycket om sin omgivning och vill känna sig bekväm i sin miljö. Hon värnar om att omringa sig själv med människor hon tycker om och försöker att ha minimalt med oro och stress i livet. Hon tycker om att gå promenader med ljudböcker, krypa upp i soffan med en serie, och en och annan middag med sina vänner. Hon letar alltid efter nya sätt att må bättre på och har nyligen provat på vinterbad, och njöt av kicken efter den chockade kylan.

Framtiden

Vad framtiden har i sitt sköte för Åse kan ingen säga säkert, men med den aktiva, hälsosamma livsstilen hon idag har kan vi räkna med att vi inte har sett det sista av henne. Hon är fortfarande aktiv på sin blogg och har sedan tidigare skrivit åtta böcker. Förutom detta är hon aktiv som kostrådgivare och ger ständigt tips och tricks på hur man kan må bättre. Som sista ord vill vi upprepa något som Åse själv sagt, och det är att sätta sig själv först. Det är lätt att lyssna på andra och vilja få dem att må bättre, men i själva verket kommer ditt liv bli bättre av att du själv mår bra. Att sätta sig själv först är inte själviskt och vi vill tro att om du själv mår bra är det därefter enklare att hjälpa alla. Till sist vill vi även påminna om att alla kroppar är olika och att det inte finns en universallösning till välmående. Det är en balans som endast du själv, med råd av andra, kan lista ut.