Att börja blogga är enkelt! Det bevisas inte minst av att det idag finns över 70 miljoner bloggar i världen. (Gällde juli 2006, om du är intresserad av det senaste antalet hittar du det här.)

Det finns huvudsakligen två sätt att komma igång och blogga på, att använda sig av en bloggtjänst eller installera en blogg på sin egen hemsida. Inget av alternativen är särskilt svåra och båda har sina för- och nackdelar. Nedan beskriver vi de två alternativen mer ingående.

Att använda en bloggtjänst är det absolut enklaste och snabbaste sättet att börja blogga på. Du registrerar dig helt enkelt hos någon av tjänsterna (se lista nedan) och får därefter ett konto. Din blogg får ofta en adress som till exempel dinblogg.blogspot.com. När detta är gjort är det bara att logga in och börja blogga! Vill du ändra utseendet på på din blogg finns det ofta ett antal stilmallar att välja mellan.

Några av fördelarna med att använda en bloggtjänst är:

  • Det går blixtsnabbt att komma igång
  • Du behöver nästan inga tekniska kunskaper

Här följer några exempel på gratis bloggtjänster, både svenska och internationella:

Nackdelen med de färdiga bloggtjänsterna är att de är svåra att anpassa, tekniskt eller om man önskar ett väldigt speciellt utseende på sin blogg. Många som bloggar mer aktivt brukar därför föredra att installera sin blogg på en egen hemsida.

Att skapa en blogg på sin egen hemsida har många fördelar, det går till exempel att anpassa din blogg helt efter eget tycke och smak. Det kräver lite extra arbete i början, men det finns ofta bra instruktioner så du behöver inga djupare kunskaper. För att skapa en egen blogg behöver du följande.

  • Ett webbhotell där du kan lägga upp en hemsida. Idag finns det många billiga och bra webbhotell att använda sig av. På webbhotellet behöver du också tillgång till en databas. Det framgår av webbhotellets erbjudande om de erbjuder en sådan.
  • Du behöver installera programvara för att blogga på ditt webbhotell. Det finns att antal gratis och mycket populära bloggprogram (se nedan) som är lätta att installera.

Tar du dig över den lilla tröskel och kostnad det innebär att skaffa ett konto på ett webbhotell och installera din blogg väntar många fördelar.

  • Om du skaffar en egen domän kan din blogg kan få en helt egen adress, exempelvis www.dinblogg.com.
  • Det finns ett stort utbud av gratis stilmallar som du kan använda på din blogg.
  • Du har fullständig kontroll och kan göra olika tekniska och grafiska anpassningar själv.
  • Det finns många tilläggsprogram (exempelvis webbundersökningar, kalendrar, etc) som du gratis kan installera i din blogg.

Några exempel på bra svenska webbhotell är:

Om du redan har ett webbhotell behöver du bara ladda hem och installera programvaran för att blogga. Det absolut populäraste verktyget är WordPress (finns även som bloggtjänst: WordPress.com), men det finns även ett antal andra, exempelvis Movable Type (avgift) och Text Pattern.

Lycka till med din blogg!