Tänkte du börja blogga men funderar på vilket språk som är bäst för dig att blogga på? Det finns inget enkelt svar på den frågan, men följande kan vara värt att tänka på:

Hur väl behärskar du språket? Om du känner dig osäker på din engelska är det kanske mindre lyckat att börja blogga på det språket. Oavsett hur ofta du skriver på din blogg vill man som skribent givetvis bli nöjd med det man skriver och att det ska flyta på ganska bra. Om du hela tiden måste sitta med uppslagsboken blir det svårt och tråkigt i längden.

Som bloggare ska man också tänka på sina läsares upplevelse. Ingen vill läsa en text som inte är välskriven och din önskan är givetvis att dina läsare ska uppskatta det du skriver och återkomma till din blogg.

Vilken publik vill du vända dig till? Om du ska skriva om dina kompisar och din katt, och du vet att det är mest släkt och vänner som kommer att läsa det du skriver är det kanske bara onödigt att skriva på något annat språk än svenska?

Om du å andra sidan skriver om webbdesign finns det troligen även människor i andra länder som är intresserade av det du skriver.

Storleken på din målgrupp: Tänker du skriva om ett väldigt litet eller nischat ämne? I så fall är det kanske värt att skriva på engelska så att din potentiella målgrupp i alla fall är större än det lilla antalet svenska utövare? (Oroa dig inte, det är ofta de bästa ämnena att blogga om!)

Det går i vissa fall bra att blogga på exempelvis både svenska och engelska. Problemet med detta alternativ är att de engelska läsarna kan bli frustrerade över att inte kunna förstå allt du skriver om.