För den som vill ta steget från milt intresse till att investera i kryptovaluta så kan det till en början verka mer eller mindre omöjligt att veta var man ska börja. För dig som är intresserad av att börja blogga om krypto är det dessutom extra viktigt att du har koll på grundpremisserna bakom kryptovaluta. Att skriva om exempelvis Bitcoin är ett fantastiskt sätt att locka nya läsare.

Kryptovaluta är ett fenomen som föddes på internet och som bara existerar online. Därför finns det numera även en enorm mängd forum och informationskällor och det kan vara svårt att veta var man ska börja sålla. Faktum är att så fort man har lärt sig grundpremisserna så är man så gott som redo att börja handla kryptovaluta för första gången.

Så fungerar kryptovalutor

Bitcoin, den första och största valutan, skapades 2008 och spreds snabbt inom scenen för hobbykryptografi. Sedan dess har värdet på en individuell Bitcoin, eller token som det kallas på kryptospråk, stigit med mer än 13 000 %.

Redan från starten så var tanken att man skulle bygga en digital valuta där användarna själva hade full kontroll över sina pengar och alla transaktioner. Det betyder att all kryptovaluta är decentraliserad och att alla transaktioner går direkt från användare till användare, utan att först studsa genom olika banker. Användare har på så sätt dessutom full kontroll över sina egna pengar och om rätt säkerhet appliceras så är det enbart en själv som kan komma åt ens valuta.

Allt detta görs via teknik som kallas för blockkedjan. En blockkedja är ett fullt krypterat nätverk som möjliggör att man kan skapa transaktioner och objekt som är omöjliga att förfalska. Eftersom det inte finns någon centralbank så tillverkas nya Bitcoins enligt ett schema av användare i en process som kallas för “mining” i kryptovärlden. 

Så gör du för att handla kryptovaluta

Om du har bestämt dig för att börja handla kryptovaluta så är det första du behöver göra att välja vilken sorts plånbok du ska använda dig av. En plånbok är platsen som du förvarar dina valutor på.

All valuta på blockkedjan är nämligen långa kombinationer av bokstäver och nummer. Dessa bildar sedan information på blockkedjan och verifierar ditt innehav innehavet. Dessa nycklar behöver förvaras någonstans och här har du några alternativ. Tänk på att du om du tappar bort dina nycklar så är ditt innehav mest troligt borta för alltid.

Det första och absolut vanligaste är att ha en plånbok hos nätmäklaren som man handlar kryptovaluta hos. På så sätt så kopplas ditt innehav till ditt konto hos nätmäklaren, vilket gör det mycket lättare att köpa och sälja. Dessa kallas för “heta plånböcker” eller onlineplånböcker.

Det andra alternativet är att använda dig av en “kall plånbok”. Dessa förvaras offline och finns i några olika utformningar. Det finns applikationer som möjliggör att du kan spara nycklar offline på din dator eller telefon, men vid teknikstrul kan dessa gå förlorade. Man kan även skriva ner sin nyckel på en bit papper och sedan spara en eller flera kopior på en säker plats.