Vem läser ens bloggar längre, undrar du kanske. Är det verkligen möjligt att starta en blogg år 2022 och lyckas? Sanningen är att bloggar är större än någonsin idag. Människor kommer aldrig att sluta leta efter information, och bloggar är ett av de bästa sätten att förse användare med guider för att lära sig nya färdigheter och besvara frågor och på så sätt ge värde. För att inte nämna att Google älskar långformat innehåll!

Om du vill starta en blogg år 2022 finns det dock några saker du bör tänka på. Här är fem av mina bästa tips för nya bloggare.

1.  Din blogg är ett företag–behandla den som ett.

En blogg är ett företag, och precis som alla andra företag måste du se till att du har en bra strategi och plan. Du bör tänka på vilken typ av innehåll du ska publicera, hur ofta och hur du ska tjäna pengar på det. Fråga dig själv om det innehåll du skriver är tillräckligt värdefullt för att folk ska betala för det, eller om det finns andra sätt att tjäna pengar på det som inte innebär att du tar betalt direkt av läsarna.

2. Se till att din blogg har ett unikt koncept

Om du skapar en blogg som inte erbjuder någonting utöver det andra bloggar som redan är etablerade kommer inte din blogg att bli lyckad. Kanske är du en expert inom ditt område eller så skriver du med en annan stil eller ett annat perspektiv än de flesta bloggare? Kanske erbjuder du handlingsplaner eller nedladdningsbara cheat-sheets som man inte kan hitta någon annanstans? Vad det än är, se till att dina läsare vet vad som skiljer dig från andra som också skriver om liknande ämnen.

3. Bjud in gästskribenter och skriv själv som gäst

Någonting som är viktigt för SEO är länkar till din sida–och ett av de bästa sätten att bygga upp dessa länkar är att bjuda in gästbloggare och själv gästblogga.

När du har bloggat ett tag och har en hyfsad mängd trafik till din blogg kan du leta efter några gästbloggare som vill göra några blogginlägg på din webbsida. Det är också en möjlighet för dig att få trafik från andra bloggar eftersom de kommer att länka tillbaka till din blogg. Se dock till att när du arbetar med gästskribenter så respekterar de din röst, och gästblogga bara med de som skriver om liknande ämnen som dig så att det blir relevant och lockar rätt besökare.

4. Var aktiv på sociala medier

Om någon gillar en blogg kanske de letar efter den på sociala medier–hittar de inte din profil glömmer de troligtvis bort det hela, men om de hittar din profil kanske du har ett nytt fan som kommer läsa dina bloggposter regelbundet.

Prova olika sociala nätverk och se vad som fungerar bäst för dig. När du har hittat någonting som fungerar kan du skapa en plan för vad för innehåll du ska posta, hur du ska posta och hur du ska dra mer uppmärksamhet till ditt innehåll.

5. Se till att din webbplats är mobilanpassad

Detta är ett viktigt steg som många glömmer bort. Idag är det en väldigt stor del av användare som surfar nätet på mobilen, och du vill inte skrämma bort nya besökare genom att ha en blogg som inte ser bra ut på mobilen. Är du inte säker på hur man gör en webbsida mobilvänlig finns det massor av guider online som berättar hur.

Slutsats

Har du en plan och ett mål är det helt klart värt att starta en blogg i 2022. Det kan ta ett tag att bygga upp din blogg men om du har tid och energi är det absolut värt att göra det! Glöm dock inte att det alltid tar en del tid att lyckas med en blogg–du kommer inte att få hundratals besökare första veckan. Men fortsätter du att posta bra inlägg och synas ute på internet kommer du så småningom att lyckas!