Tack vare alla lättanvända verktyg som finns idag är det enklare än någonsin att starta en blogg. Att driva den och generera trafik är dock inte lika lätt. Men oroa dig inte – du behöver inte vara en expert på marknadsföring för att lyckas. Du kan enkelt anamma några rätt simpla strategier.

I den här artikeln kommer vi därför gå igenom några av de enklaste tipsen vi har att dela med oss av för att öka din bloggs trafik som om du vore en framgångsrik marknadsförare.

Identifiera din nisch

Det absolut viktigaste för att öka trafiken till din blogg är vara konsekvent med dina blogginlägg. Därför är det superviktigt att du identifierar din nisch. Visst kanske du är intresserad av östasiatisk matlagning, popmusik och att resa till exotiska länder – men dina läsare kommer tröttna på att läsa om dina vilt spridda intressen.

Sätt dig därför ner och skriv ner de ting du kan och är bra på. Försök att begränsa det till 1–2 saker och fokusera därefter på detta.

Inkludera sökord

Sökord är kärnan i en effektiv SEO (Search Engine Optimization/Sökordsoptimering) -strategi. Ett av de enklaste sätten att generera mer trafik till din blogg är att se till att varje inlägg har en sökordsstrategi. Så för varje blogginlägg du skriver och publicerar, välj en sökfras som du tror att läsarna skulle söka efter för att hitta inlägget. Lägg sedan in samma fras i rubriken på inlägget, innehållet två gånger, i en utvald bild och även som en del av sidlänken.

En sektor där verksamheter är särskilt effektiva på SEO är spelindustrin, där tusentals hemsidor slås om sökmotorers topprankning med sökord som ”casino utan omsättningskrav”. För dem är det sålunda ännu viktigare att koncentrera och integrera sökord på hemsidorna, något du, med din förhoppningsvis unika nisch inte behöver kämpa lika hårt med.

Blogga ofta och fokusera på kvaliteten

Ännu en nödvändighet för att öka trafiken till din blogg är att blogga ofta. Men det räcker inte med att lägga upp inlägg ofta, de måste såklart också vara av hög kvalitet – annars kommer läsarna inte stanna på bloggen.

Börja med ett inlägg varje vecka, och ju mer du kommer in i det desto mer kan du lägga upp. Men se till att aldrig offra kvantitet för kvalitet.

För att upprätthålla konsekventa blogginlägg är det en god idé att planera de dagar du ska lägga upp inlägg i din kalender i förväg. Då kan du även ge dig själv inspiration till framtida inlägg.

Dela dina inlägg på sociala medier

Sociala medier är mer kraftfulla än någonsin. Vilken framgångsrik marknadsförare som helst vet att sociala medier är a och o för att lyckas nå ut till en större publik. Därför är det viktigt att du delar dina inlägg och din blogg över lag på sociala medier. Här är det också viktigt att fokusera på din målgrupp, annars kan det bli rejält dyrt för dig. Om din målgrupp endast hänger på Instagram behöver du till exempel inte betala för dyra annonser på Facebook och vice versa.