Så du är intresserad av att börja blogga? Vad roligt! Välkommen till den spännande bloggvärlden. Om du är ny på att blogga så kan det vara svårt att veta var du ska börja. Här ska vi berätta lite mer om vilka tjänster det finns för dig som vill börja blogga. Bloggvärlden är spännande och utvecklas ständigt, men här är några tips på tjänster som finns att använda sig av.

Det du behöver ha först och främst är en sida där du kan publicera din blogg. Den vanligaste är WordPress; det finns även andra sidor som Blogg.se, Nouw och sidor med specifika inriktningar, som till exempel vimedbarn. Titta gärna på några olika sidor och jämför. För att se vilka funktioner de har och om du tycker att de är lätta att använda. De flesta sidor har en gratis basplan, men du kan behöva betala extra om du vill ha mer avancerade funktioner. Även om du vill ha ett eget domännamn (som .com eller .se) så behöver du betala för det. De flesta sidor är även enkla att använda, och det brukar gå snabbt att lära sig navigera dem.

Så, du har du startat din blogg. Vad kan du behöva för tjänster mer? Om du vill nå ut till människor så behöver du marknadsföra dig på något sätt. Det enklaste är nog helt enkelt sociala medier – och det kostar ingenting. Starta en sida på Facebook, Instagram, Twitter eller vilka sociala medier du nu föredrar. Uppdatera regelbundet, både när du uppdaterar bloggen, men även däremellan med intressant innehåll. Bygg nätverk och var synlig. På det sättet kan du locka fler läsare till bloggen. Det finns även annonsering i sociala medier, men det brukar kosta extra.

Om du har svårt att komma på vad du ska skriva om, så finns det sidor som kan hjälpa dig med innehåll. Sidor som Jarvis genererar automatiska texter och innehåll din din blogg (och andra typer av hemsidor). På det sättet kan du skriva mycket text på kort tid. Det kan även vara ett bra sätt att komma igång och du har skrivkramp; få förslag på rubriker, intron, avslut och liknande.

Andra tjänster som kan vara bra att använda när du börjar blogga är automatiska publiceringsverktyg. Där kan du lägga in när du vill publicera dina blogginlägg på sociala medier. De flesta bloggsidor har något liknande, där du skriver ditt blogginlägg men väljer att publicera det vid ett senare tillfälle. Det kan vara bra om du vill publicera vissa fasta dagar i veckan eller månaden Då kan du lägga några timmar på bloggen, och sedan sköter den i stort sett sig själv resten av månaden.

Med hjälp av tipsen här i artikeln så hoppas vi att du kan komma igång med din blogg redan idag. Vi hoppas även att du kommer att tycka att skrivandet och bloggandet är roligt och givande!