Att skriva om ett specifikt ämne kan till synes verka enkelt för den som aldrig bloggat förr. Men faktum är att det är långt ifrån så enkelt som det kan verka. Åtminstone om man vill få läsare att förbli på sin blogg.

Om du drömmer om att skriva om olika ämnen inom ekonomi, som sparande, investeringar och liknande ting kan du med fördel starta en blogg om just detta. Då kan du dela med dig av dina kunskaper och samtidigt lära dig en hel del ting på vägen- Men hur kommer man igång?

Hitta din nisch

En nisch är ett specifikt ämne med en specifik publik, men som har mindre konkurrens. “Ekonomi” är ett allt för brett ämne. Men det finns olika ämnen inom ekonomi som går att beröra, som hur man sparar upp till sin pension eller aktieinvesteringstips för nybörjare. Fundera på ett ämne du är intresserad av inom ekonomi och försök sedan begränsa det ännu mer. Så småningom kommer du hitta din nisch.

Skapa ett unikt namn och bloggsida

När du väl bestämt vad du ska skriva om kan du gå vidare med att döpa din blogg samt skapa den. Du bör vara kreativ när det gäller döpandet av din blogg. Korta och utstickande namn som relaterar till det ämne du skriver om är att föredra.

När du väl har bestämt dig för ett namn kan du börja skapa din blogg. Det finns gott om portaler du kan använda dig av helt kostnadsfritt. Det rekommenderar vi till alla som är nya inom bloggvärlden. När du väl börjar generera trafik och intäkter kan du börja tänka på att använda en betalvariant.

Lägg ner tid och energi på innehållet

För att lyckas bibehålla läsare och faktiskt njuta av att blogga måste du lägga ner både tid och energi på ditt innehåll. Inläggen du skriver måste vara välformulerade, lättlästa och nyttiga för läsaren. Ingen kommer vilja läsa din blogg om du skriver om precis samma saker och på precis samma sätt som andra bloggar gör. Visa därför att du brinner för det du skriver om.

På samma sätt måste du uppdatera din blogg kontinuerligt. En blogg som endast uppdaterar med ett inlägg i månaden behåller tyvärr inte så många läsare. Försök att rikta in dig på åtminstone ett blogginlägg om veckan, och fokusera på innehållet!

Marknadsför din blogg

Till att börja med kommer det vara svårt för läsare att hitta din blogg. Det finns tusentals bloggar om ekonomi där ute, några bättre än andra. Om du vill att folk ska hitta till just din blogg måste du marknadsföra den, och göra det på rätt sätt.

Marknadsföring kan exempelvis innebära att du delar inlägg från din blogg på sociala medieplattformar som Facebook eller Instagram. Det kan också innebära att du får andra bloggare eller hemsideägare att inkludera länkar till din blogg på deras sidor i utbyte mot att du gör det samma med deras länkar. På så sätt får du dessutom likasinnade läsare till just din blogg.