Bitcoin och andra kryptovalutor har vuxit explosionsartat de senaste åren. Kanske har du nyligen fått höra talas om Bitcoin eller så har du kanske hängt med från starten 2009. Oavsett dina anledningar så kan det vara lite knepigt att förstå hur man ska göra för att investera i Bitcoin som privatperson.

Att investera i Bitcoin skiljer sig mycket från att köpa vanliga aktier eller fonder. Förutom att vara någonting som stiger och sjunker i värde när människor världen över köper eller säljer bitcoin, precis som vanliga värdepapper, är det också en valuta och det görs varje dag hundratusentals transaktioner mellan olika Bitcoin-plånböcker.  

Plånböcker för Bitcoin

Här är det just plånböckerna som är nyckeln i att investera i Bitcoin. Eftersom Bitcoin fungerar som en valuta så krävs det ju någonstans att förvara pengarna. Det är här “wallets” kommer in i bilden. När en transaktion görs med Bitcoin så går det raka vägen mellan två plånböcker utan att första studsa igenom en eller flera banker. Detta gör att kostnaderna för dig som användare hålls nere och samtidigt att alla transaktioner som görs är mer eller mindre anonyma, då varje transaktion ges ett unikt och extremt svårspårat nummer.

Transaktioner bekräftas inte av banken på grund av Bitcoins decentralisering. Istället används högteknologiska databaser där andra användare verifierar transaktioner. Detta gör även att en transaktion är omöjlig att förfalska då alla överlåtelser av Bitcoin kan verifieras av alla användare, även om det är mycket komplicerat att koppla en privatperson till en specifik transaktion. Den här tekniken kallas för “blockchain” och har blivit väldigt populärt på grund av sin höga säkerhet och sitt fokus på anonymitet.

Hur gör man för att köpa Bitcoin?

Kanske har du funderat på att köpa Bitcoin tidigare men snabbt blivit förvirrad och osäker på vilket som är det bästa sättet att gå tillväga? Det är mycket vanligt och eftersom Bitcoin bygger på sofistikerad teknik är det lätt att vid första anblick bli avskräckt. Som tur är finns det enorma resurser online, men även dessa kan vara svåra att förstå sig på för en nybörjare. Hela poängen med Bitcoin är just att det ska vara tillgängligt för allmänheten och därför finns det även resurser som förklarar processen med att köpa Bitcoin på ett pedagogiskt vis.

Oavsett om du är ute efter att investera i Bitcoin långsiktigt för att tjäna pengar, eller vill börja använda dig av Bitcoin vid vissa köp online så krävs det en plånbok.  Detta har blivit mycket lättare sedan lanseringen av Bitcoin 2009 och idag finns det en rad olika tjänster som erbjuder plånböcker och handel med en rad olika kryptovalutor, bland annat Bitcoin. Dessa fungerar mer som en traditionell börs och för den med investeringsvana kommer detta se väldigt familjärt ut.

Däremot så kan man även investera i Bitcoin via börshandlade certifikat, men även detta har fördelar och nackdelar. Den största fördelen är att det då går att handla på ett ISK-konto, däremot så äger du inga Bitcoins själv, utan din investering är enbart spekulativ och i syfte att tjäna pengar.