Vi ger oss ut på nätet oftare än någonsin, men just därför är det även viktigare än det tidigare har varit att dra nytta av en VPN när man befinner sig online. Nuförtiden är det så enkelt att bli övervakad, och många företag anser det vara värdefullt att spåra ens position via mobilen, att spara information kring vad man tidigare har inhandlat på nätet samt att samla in uppgifter som man exempelvis har delat med sig av på Facebook. För det här skälet är man i behov av en VPN för att säkerställa anonymitet och undvika övervakning.

Varför behöver just jag en VPN?

Man tar inte alltid hänsyn till hur många som faktiskt kan lägga vantarna på ens internet-aktivitet. Reklamföretag håller exempelvis reda på ens handlingar över nätet för att enklare kunna sälja på en flera olika varumärken, tjänsteleverantörer håller ett öga på ens preferenser så att de kan ta fram nya lösningar, Google spårar ens sökningar, Facebook spårar ens aktiviteter och det slutar inte heller där: även regeringar spionerar på sina medborgare för att, enligt dem, förhindra brott. Med andra ord kommer det alltid att finnas någon som håller koll på ens varje steg på nätet.

Dessa är goda skäl till att satsa på en VPN som ser till så att man blir så anonym som möjligt online. En VPN gömmer ens IP-adress och krypterar ens kommunikationer med starka säkerhetsprotokoll. På så vis är det ingen som kan spåra en och man förblir fullkomligt anonym.

Andra åtgärder för att undvika övervakning

Det må inte vara möjligt att fullständigt undvika övervakning om man inte använder sig av en VPN (så länge man inte bestämmer sig för att slänga bort alla sina enheter) men det finns vissa åtgärder som man kan tillämpa för att förbättra situationen. Varje gång man uppger personliga uppgifter på nätet kan dessa användas på sätt som man inte själv godkänner, och just därför bör man tänka till noga innan man exempelvis mejlar känslig information, taggar den platsen som man befinner sig på när man lägger upp bilder eller använder offentlig Wi-Fi för att komma åt ens bankkonto.

Därtill är det ingen god idé att klicka på annonser som kan vara skadliga eller att öppna skräpmejl som kan innehålla virus. Om man vill vara på den säkra sidan bör man heller inte använda samma lösenord till alla ens konton, och se också till så att lösenorden inte är för enkla att lista ut.

Sammanfattningsvis

När allt kommer till kritan finns det flera metoder som man kan använda sig av för att minimera risken av övervakning och stulna personuppgifter, men det allra bästa sättet att förbli anonym på nätet är genom att ladda ner en VPN. Inte nog med att ens IP-adress döljs, utan man kan dessutom dra nytta av en VPN för att få tillgång till underhållning och sidor som annars inte hade varit tillgängliga i Sverige. Testa på en VPN redan idag och slipp oönskad övervakning på ens enheter.