En blogg är i de flesta fall relativt billig i drift. Man behöver bara betala för registrering av ens domän och för ett webhotell som står för den server din blogg lagras på. Men för vissa typer av bloggar kan det tillkomma en hel del extrautgifter som tillsammans kan växa sig till ganska stora summor. Vi rekommenderar att man ska försöka hålla sina utgifter så små som möjligt när man är i uppstartsfas och ännu inte är säker på om bloggandet är något man vill hålla på med som hobby eller om det är något man vill satsa på att göra på heltid.

Utgifter som snabbt kan fresta på ekonomi är prenumerationer på olika typer av professionell mjukvara för bild- och videoredigering som ofta betalas med en månadsavgift, dyra kameror eller videokameror för den som vill ta professionella foton och filmklipp till sin blogg och eventuellt kostnader för annonsering och marknadsföring för den som snabbt vill nå ut till en bredare publik.

Bör man låna pengar till sin blogg?

När man är på gång att dra igång en blogg är man oftast riktigt passionerad och vill att det ska gå fort fram. Men för de allra flesta är det ändå bäst att hålla sina kostnader så låga som möjligt innan man har börjat tjäna pengar på sin blogg. Men för den som redan börjat få igång ett litet följe och sett att det finns potential kan det vara frestande att köra gasen i botten genom att köpa det man behöver för att ta nästa steg på kredit. Genom att låna pengar kan man också till exempel på kort sikt gå ner i arbetstid för att lägga större fokus på bloggen för att snabbare uppnå sina mål.

Få ner kostnaderna

När man går från en traditionell karriär till att försöka försörja sig som bloggare eller influencer så får man acceptera en högre grad av finansiell osäkerhet. Inkomsten kan variera kraftigt från månad till månad. Använder man sig av affiliatemarknadsföring kan man till exempel en månad träffa helt rätt och lyckas sälja 100-tals produkter med en enda post medan näst månads poster leder till totalt stiltje. Hur mycket efterforskningar man än har gjort kan man ändå aldrig vara helt säker på att en post kommer lyckas driva trafik och försäljningar innan man har postat den.

Målet är givetvis att man ska lyckas skapa en blogg som är så framgångsrik att det går att försörja sig på den även de fattigaste månaderna. Men innan man nått dit kan man göra sitt liv lite mindre stressigt genom att fokusera på att sänka sina kostnader. Man bör regelbundet gå igenom om det går att säga upp dyra mjukvaruprenumerationer och gå över till ett alternativ som är billigare eller helt gratis. Har man tagit ett flertal lån både relaterat till bloggen eller andra utgifter kan du spara mycket på dina räntekostnader genom att Samla dina krediter och slå ihop dem till ett enda lån. Det gör att man får mer pengar över till att betala av lånen eller till att återinvestera i bloggen de månader då intäkterna blir högre än man förväntat sig.