UNO är ett sorts kortspel som funnits sedan 70-talet. Spelet spelas med en särskild UNO-kortlek bestående av 108 kort. Målet med spelet är att bli den första som blir av med alla sina kort, och säga ”UNO” innan man lägger ut sitt sista kort.

Kortspelet UNO bjuder in till underhållning som ingen annan. Spelet kan med fördel spelas tillsammans med familjen, kollegorna eller vännerna. Men även två personer kan spela UNO om de önskar de, eller så kan man spela UNO ensam mot datorn online.

UNO regler

UNO börjar med att varje deltagande spelare plockar upp sju kort på handen. Återstående kort läggs i en hög på bordet, varav det yttersta kortet vänds med framsidan uppåt och placeras vid sidan av korthögen. Det är detta kort som spelaren som börjar måste matcha.

Att matcha i UNO innebär att man lägger ett kort i samma valör eller samma färg som det uppåtvända kortet. Om spelaren som börjar till exempel lägger en blå 4:a får nästa spelare antingen lägga en 4:a i valfri färg eller valfri valör i blå färg. Man kan även lägga ett av de ”specialkort” som finns.

Specialkort i UNO

Dra 2-kort: Om detta kort placeras på bordet måste nästa person i fråga ta upp 2 kort och även stå över sin tur.

Vändkort: Med ett vändkort växlar man turordningen i spelet, från vänster till höger och vice versa.

Stoppkort: När ett stoppkort placeras på bordet får nästa person i tur stå över en gång.

Färgkort: Färgkortet innebär att spelaren som lägger kortet får bestämma färg på högen, alternativt kan hen fortsätta spela med samma färg.

Färg +4-kort: Med detta kort får spelaren bestämma färg på högen och dessutom måste nästa spelare dra 4 kort från högen och stå över sin tur.

Säg “UNO!”

Spelet fortsätter med att varje spelare lägger vanliga kort eller specialkort på högen. När en spelare endast har ett kort kvar på handen ska hen ropa “UNO!” (spanska för ett) innan nästan spelare gör sitt drag för att kunna vinna. Om inte, och en annan spelare avslöjar en, måste man plocka upp två straffkort och stå över sin tur. Några kör dock med att man måste plocka upp fyra straffkort istället, vilket gör det ännu svårare för spelaren att komma ut.

Så beräknas poängen i UNO

För att räkna ut vinnaren i UNO kan man antingen välja att man tillkännager en vinnare efter varje vunnen UNO-omgång och därmed inte räkna poäng. Det, eller så räknar man poäng över flera omgångar.

De vanliga korten, alltså 0–9, är värda sitt nominella värde. Specialkortens värde däremot skiljer sig åt, varav stopp-, vänd-, och dra-kort är värda 20 poäng vardera. Färgkort och färg +4-kort är värda 50 poäng.

Om man använder sig av poängräkning har man följande alternativ:

  1. De spelare som överskrider 500 poäng åker ut varav spelaren under 500 vinner.
  2. Efter varje omgång får den vinnande spelaren de poäng som de andra spelarna har på sin hand, varav den spelare som först når 500 poäng vinner.