Det är fortfarande inte helt klart hur det klassiska kortspelet faktiskt uppkom. Men vi vet att det än idag är ett väldigt populärt enmansspel som är omtyckt av både unga och gamla världen om.

Tidiga spår av kortspelet

Några av de tidigaste och äldsta tecken på solitaire, eller även kallad patiens på svenska, finns att hitta redan 1746. De flesta historiker pekar på att konceptet startades av en grupp aristokrater i Frankrike. Det allra tidigaste tecknet där spelet nämns i böcker är i tysk litteratur. Där nämns spelet i boken “Das Neue Königliche L’hombre”.

Patiens spred sig sedan snabbt över hela Europa, och nämns även i engelska författarens Charles Dickens bok ”Lysande Utsikter” från 1864. En av karaktärerna beskrivs spela just ett parti solitaire, eller ”patience” som det heter på engelska.

Benämningen av spelet kommer från franskans ”solitaire” vilket mer eller mindre betyder ”ensam person”. Det beskriver väldigt passande den grundläggande principen att spela själv. Senare benämndes den oftare som patiens efter engelskans ”patience” eller kabale i de skandinaviska länderna och östeuropa.

Som med många andra tidlösa spel finns det variationer på hur man går tillväga för att göra rätt. För mer information om regler och hur du spelar patiens.

Den första boken som sägs ha skrivits om just regler utkom på 1800-talet av Lady Adelaide. Den heter på engelska ”Illustrated Games of Patience” och skrevs för den brittiska drottningen Victorias son. Den berättade just om spelets olika varianter och regler. En annan kvinna som också dedikerade tid till att förklara hur spelet går till var Miss Mary Whitmore, som totalt skrev fem böcker om solitaire. Detta var också sätt som gjorde att spelet spreds i takt med att människor blev läskunniga.

Formler för att lyckas med spelet

Matematiker har i lika många år som spelet funnits försökt sig på att räkna ut formler för sannolikheten att lyckas vinna spelet på snabbast och effektivast sätt. Något som inte alltid är så lätt. Det är till och med så, att just en sådan formel räknas som en av de största utmaningarna inom matematik.

I takt med att samhället har blivit mer och mer digitalt, har också våra mest omtyckta kort- och sällskapsspel kommit online. Mycket tack vare att Microsoft bestämde sig för att lansera patients i sitt mjukvarusystem i början av persondatans lansering. Det sägs till och med att spelet är mer använt än både programmen Word och Excel. Det var också ett sätt att få användare att bli mer bekväma med att använda dator och mus. En riktigt smidig fördel med just en version som är digital, är att programmet redan har alla regler inprogrammerade.

Varför folk spelar patiens

Många är de anledningar varför människor fortsätter att spela solitaire än idag. Det sägs att Napoleon Bonaparte fördrev tiden med spelet för att slippa känna ensamhet och hålla sig klarsynt.

För andra handlar det om intellektuell och kreativ stimulering och en avslappnande aktivitet för att träna upp sin förmåga till att lösa problem. Just dess lugnande och avstressande egenskaper är antagligen en av de största anledningarna till att folk väljer att återkomma till spelet, om och om igen.