Under stora delar av året kan det vara svårt att få saker och ting fixat i hemmet, speciellt med tanke på allt man har att göra på jobbet samt vardagssysslorna som tenderar att komma emellan. Men när semestern börjar närma sig kan det vara dags att försöka få ordning på det som blivit åsidosatt. Då kan det vara bra att börja fundera över vilken slags mutterdragare man ska handla hem.

Varför mutterdragaren är så väsentlig

En mutterdragare är ett givet verktyg för den som vill komma igång med hemmafixandet, eftersom den behövs för att få loss alla de bultar och muttrar som sitter hårt. Man kan exempelvis använda detta verktyg till något av följande:

  • Byggarbeten
  • Reparationer
  • Fästa objekt på tak
  • Sätta fast föremål på väggar
  • Montera och demontera möbler

Utan en mutterdragare är det många hemmaprojekt som antagligen hade tagit betydligt längre tid. Det går att använda andra enklare verktyg som hylsnycklar eller skiftnycklar för samma ändamål, men de kräver betydligt mer ansträngning än om du använder sig av en mutterdragare. Man bör alltså tänka på att inhandla en produkt som passar ens specifika behov. De bästa mutterdragarna i Sverige hittar du hos Testjakt, och där får du även detaljerade beskrivningar rörande varje enskild produkt.

Varianter av mutterdragare

Det är generellt två saker som man bör tänka på när man ska välja mutterdragare:

  • Huruvida produkten är portabel och lätthanterlig
  • Vilken kapacitet som verktyget har

Mutterdragare som man ansluter direkt till eluttaget är vanligtvis betydligt mer kraftfulla än de batteridrivna varianterna. Om man ska arbeta med hemmaprojekt som kommer att ta lång tid, och där man behöver lite mer prestanda, kan en sådan produkt vara att föredra. Clas Ohlson har en del kraftiga mutterdragare som kan vara värda att ta en titt på.

Om portabilitet är av vikt

Ovanstående typ av produkt lämpar sig dock inte för alla typer av arbeten. Det finns gånger när man måste gå runt mellan olika platser vid hemmabygget, och då kan en sladd vara i vägen. I sådana fall är det bättre att välja en batteridriven mutterdragare. En sådan variant är därmed bra i följande situationer:

  • När man inte har ett lättillgängligt eluttag
  • Vid arbete med ett mindre hemmaprojekt

Batterikapacitet hos portabla redskap

Den kapacitet som mutterdragarens batteri har kommer att vara avgörande för hur länge du kommer att kunna hålla på och arbeta. Om du planerar att utföra omfattande arbeten i hemmet, där du ska springa runt mycket, bör batteriet ha stor kapacitet. På så sätt undviker man att behöva ladda om verktyget under arbetets gång – och därmed spilla onödig tid.

Pneumatiska redskap

Det finns dessutom en tredje slags mutterdragare som drivs med hjälp av pneumatik. Den tryckluft som används då gör dem idealiska för exempelvis industrimiljöer.

Mutterdragarens moment kan avgöra ens köp

Moment (d.v.s. vridmoment) är ett viktigt begrepp när man ska välja ut en mutterdragare. Ett kraftfullare verktyg kännetecknas av att ha ett högre moment, vilket kan behövas när man arbetar med hemmaprojekt där muttrarna och bultarna är större och sitter ordentligt fast.

Är det å andra sidan ett mindre projekt som man håller på med kan det gå lika bra med en mutterdragare med ett lägre moment.

Huruvida verktyget är lätthanterligt

Om man vet att man kommer att stå många timmar och arbeta med en mutterdragare är det viktigt att man har köpt hem en produkt som är någotsånär lätthanterlig. Att hitta en ergonomiskt bra produkt är därför A och O för att man inte ska slita ut sig alltför mycket. Ifall mutterdragaren är lätt att arbeta med innebär detta i sin tur att det föreligger mindre risk för olyckor och skador.

Produktens storlek och vikt

Beroende på vilken slags arbete du har planerat att utföra i hemmet kan det spela mer eller mindre roll vad verktyget har för storlek och vikt. Om man ska in och dra muttrar och bultar i trånga utrymmen behöver man en mutterdragare som inte är alltför otymplig.

Ens egen kroppsstyrka kan också ha en påverkan på vilken mutterdragare man i slutänden bör välja. Om man inte upplever att man har kraft nog att hantera alltför stora verktyg bör man i stället välja att arbeta med en variant med lägre vikt.

Vad mutterdragaren kostar

Ibland vet man att man bara ska använda produkten några få gånger och att det är risk att den sedan bara blir en hyllvärmare. I sådana fall bör man tänka på att inte välja en mutterdragare som kostar alltför mycket. Om det redskap man tittar på verkar väldigt dyrt kanske det är en bra idé att undersöka om det finns möjligheter att hyra redskapet någonstans i stället.