Idag investerar många svenskar i olika former. Det kan vara aktier, kryptovalutor, fonder eller någon annan form av investeringar. Motivationen är olika för olika personer. Vissa vill tjäna en peng, andra satsar på att bli ekonomiskt oberoende, vissa är intresserade av att se hur det fungerar. Om du inte investerar dina sparpengar idag så är det hög tid att börja.

Att många svenskar investerar sina sparade pengar i olika former är knappast en nyhet. De senaste åren har intresset för investeringar bland småspararna ökat markant.  Vad man investerar i varierar och varför man gör det varierar även det. Klart är i alla fall att intresset är skyhögt.

Om man gått i tankar att börja investera så är det definitivt inte för sent, det finns många olika typer av investeringar och alla har sina för och nackdelar.

Olika typer

En form av investering kallas CFD, contract for difference, som är en form av spekulativ handel. Men några av de mest populära formerna är också former som funnits ett bra tag. De flesta känner till aktier och hur de funkar och det samma med fonder. Det är fortfarande populära investeringar som är enkla att komma igång med.

En annan investeringsform som exploderat de senaste åren är kryptovalutorna som till exempel Bitcoin. Intresset från media har definitivt hjälp till att få igång investeringarna från småspararna, men den är ensam om att ha skapat hypen. Många har hört de historier om de som investerade tidigt och gjorde en fin förtjänst på just Bitcoin.

Läget har förändrats men det är fortfarande möjligt att tjäna en hacka på det.

Sparpengar

Många gör så att de investerar sina sparpengar varje månad. Man har insett att de inte genererar någon avkastning att tala om när de ligger på ett sparkonto. Samtidigt så vet man att om man investerar rätt så har man möjlighet at få sina pengar att växa.

Sparpengarna kan komma från lönen, från någon bisyssla eller så kan det handla om födelsedagspengar eller att man sålt något på nätet. Det spelar ingen roll vart pengarna kommer ifrån, så länge de går till något gott ändamål. Samtidigt ska man vara medveten om att det alltid är någon form av risk när man investerar sina pengar. Det finns inga investeringar som är helt riskfria. Man måste väga risk mot eventuell förtjänst varje gång man investerar.