Att driva en blogg eller en sajt kan vara stressande och innebära att man spenderar mycket tid på något som inte alltid betalar sig. Det är därför så viktigt att du sysslar med något som du verkligen tycker om och brinner för. Eftersom internet i princip inkluderar allt, kan du alltid hitta olika sociala sammanhang av människor som delar dina intressen och det du skriver om. Så länge du gör något du tycker är kul och vill dela med dig av kommer människor att finna det intressant.

Välj en kanal att fokusera på

Om du ska blir framgångsrik och bygga upp en bred följarskara är det bra om du i första hand fokuserar på en eller två sociala kanaler och skapar mycket innehåll på dessa. Fler intressanta och regelbundna inlägg med olika infallsvinklar i ditt ämne ger en kvalitetsstämpel och du kommer vinna fler följare över lång sikt. När du sedan har etablerat dig och har en stabil publik som återkommer till just dig kan du expandera till andra kanaler genom en specifik hashtag och användarnamn. Det är bra att ha en plan redan när du börjar för att se till att dina alias inte är tagna.

Ha kul och interagera

En viktig del av dina sociala medier är just att du ska vara social! Du kommer att nå större framgång och bygga starkare relationer med dina läsare om du svarar på kommentarer, ställer motfrågor och engagerar dig i dina följare. På Djurcentrum.se får man alltid fina tips på allt från kattlucka till djurvård och leksaker och denna interaktion har gjort sajten till en populär mötesplats. Ett tips är också att låta dina följare interagera med varandra. Du kan koppla ihop olika personer som frågar dig om liknande saker eller skapa en sektion på din sajt som fungerar likt ett forum.

En annan viktig del av din strategi är ditt val av domännamn eller alias. Detta ska ju spegla både innehållet på dina sociala medier eller på din sajt, men även vem du är och vad syftet är.

Hitta din nisch

Det är viktigt att du skriver om det du brinner för, det du faktiskt tycker är kul. Det kan vara helt vardagliga ting som handarbete, matlagning eller mode, men kom ihåg att konkurrensen är stor. Det är därför viktigt med autenticitet; att du är unik och att du är personlig. Kanske finns det en viss typ av matlagning du älskar och vill sprida till omvärlden? Kanske kan du ta din stickning till nya höjder genom att lära dig tillverka garn, designa egna mönster eller sätta ihop olika virtuella sygrupper för likasinnade? Det finns mängder med outforskade vinklar att nå på nätet.

Genom att engagera dig och uppfylla en funktion som tillför något i dina läsares vardag kommer du snart att nå en bred publik. Kom bara ihåg att du gör det för att det är kul – då kommer framgångarna automatiskt!