Oavsett om man jobbar hemma, på ett café eller på ett kontor är det viktigt att ha på sig ett par bekväma strumpor. Strumpor är vanligtvis gjorda av bomull, men det finns alternativ som bambu, som på många sätt är mycket bättre. Både när det gäller miljön och för din hud. Låt oss berätta lite mer om det i denna artikel!

Vad är bambustrumpor och hur tillverkas de?

Innan vi går igenom vilka fördelar bambustrumpor kan erbjuda dig tänkte vi berätta lite kort om vad det är och hur de tillverkas. Men nu kanske du tänker ”bambu är ganska hårt, kommer strumporna att kännas sträva? Det är en berättigad fråga. Bambu används för att tillverka möbler och andra saker, men för strumpor vill du ha ett mjukt material. Bambu måste genomgå ett kemiskt bad, vilket kanske inte låter särskilt miljövänligt, men trots det så är de mer miljövänliga än många traditionella bomullsstrumpor som finns på marknaden idag. Kemikalievattnet som de behandlar strumporna i återanvänds också så mycket som möjligt.

Fördelar med bambustrumpor

Hur kommer det sig att bambustrumpor är ett bättre val än bomullsstrumpor?

Bättre för miljön

Det här är en ekoblogg, så låt oss börja med de ekologiska fördelarna. Bambu växer mycket snabbt. Till skillnad från bomull behövs det inte mycket för att odla bambu. För att odla bomull behöver man enorma mängder vatten. Dessutom används mycket bekämpningsmedel och gödningsmedel i icke-ekologisk bomull. Bomull är en av de mest förorenande industrierna i världen.

Varmt på vintern, svalt på sommaren

Eftersom bambu andas bättre har den också en så kallad termisk effekt. Dina fötter håller sig svala längre på sommaren och är fortfarande varma på vintern.

Mindre svettiga fötter

Detta är en konsekvens av den förra punkten. men om du ofta lider av svettiga fötter kan du prova att bära bambustrumpor. Bambu är naturligt antibakteriellt. När de bakterier som orsakar lukten försvinner, försvinner också den mindre fräscha lukten som du ibland får när du tar av dig skorna. Bambu absorberar också fyra gånger mer fukt än bomull. Därför kommer dina fötter inte att kännas fuktiga.

Bättre för din hud

Bambu är allergivänligt och känns väldigt mjukt, vilket är bra för din hud. Eftersom bambusstrumporna andas blir din hud inte heller för fuktig. Svettiga fötter är obekvämt och dessutom kan de orsaka bland annat fotsvamp. Det är kanske svårt att föreställa sig, men materialet är också mycket mjukare än bomull, vilket gör det bekvämare runt fötterna.

Håller längre

Eftersom bambu är mycket stark kommer du att få färre hål eller tunnare strumpor. En bambustrumpa håller därför längre än en bomullsstrumpa.

Tvätta mindre

Hur ofta tvättar du dina kläder? När det gäller t-shirts och underkläder är det oftast efter en användning. För t-shirtar ibland två eller tre gånger. Men kan du tänka dig att göra det med dina strumpor? De flesta människor kastar sina strumpor i tvättkorgen efter en gång, men det är inte nödvändigt med bambu. Eftersom det är naturligt antibakteriellt och andningsbart kommer dina strumpor inte heller att lukta så illa.