Vissa ser bloggandet lite som en hobby, men för andra är det ett potentiellt sätt att tjäna pengar och kanske till och med förvandla bloggen från ett fritidsintresse till ett heltidsjobb. Man har säkerligen tidigare kommit i kontakt med bloggar där bloggaren tjänar pengar på diverse sponsorskap såsom att exempelvis testa ett företags produkt och därefter skriva om den på bloggen i utbyte mot pengar. Även reklam vid sidan om ens blogg kan generera en inkomst om man vänder sig till rätt bloggportal. Oavsett om man enbart strävar efter att tjäna några extra hundralappar eller vill satsa stenhårt på sin blogg för att förvandla den till ens huvudsakliga inkomstkälla så finns det flera tillvägagångssätt för att tjäna pengar online via ens blogg.

Ta hjälp av Google AdSense

Ett mycket vanligt sätt att börja tjäna pengar på sin blogg är att dra nytta av det så kallade Google AdSense, och det är inte sällan som man ser resultatet av detta på en majoritet av bloggarna – för att inte tala om hur mycket man kan tjäna i längden genom denna metod. Hur AdSense fungerar är att reklamannonser visas på din blogg, och när en besökare väl klickar på en av annonserna så får man ett visst belopp pengar. För att sannolikheten ska vara större att en besökare klickar på annonsen via ens blogg så kommer besökarens tidigare Google-sökhistorik att användas för att anpassa annonserna efter deras intressen. Detta är sannerligen mycket smart och kan tillåta en att tjäna ännu mer pengar än förväntat.

Hur går man då tillväga för att börja använda sig av Google AdSense? Lyckligtvis nog är processen ganska enkel. Först besöker man Googles ”Google AdSense” sida. Väl där får man en kod som läggs in på ens blogg där man vill att annonser ska visas upp. När någon sedan klickar på annonsen så tjänar man en liten summa pengar för varje klick. Pengarna som man har tjänat kommer sedan att betalas ut till en vid varje månads sista dag.

Dra nytta av ett sponsorskap

För de som vill tjäna en relativt stor mängd pengar på enbart ett inlägg kan ett sponsrat inlägg vara en bra lösning. Dessa erbjudanden kommer man dock vanligtvis enbart få om man har en relativt stor mängd följare, då företaget naturligtvis vill att de ska nå ut till så många läsare som möjligt. Hur processen går till är att ett företag betalar en för att man ska skriva om en viss produkt som de erbjuder.

Hur ser man då till så att man får dessa sponsorskap? Jo, det första steget är definitivt det svåraste, då man måste se till så att man har en ganska stor mängd följare. Därefter kan man ta kontakt med diverse webbutiker eller företag som erbjuder produkter som passar med det som man vanligtvis skriver om på sin blogg. Man frågar då dem om de skulle vilja sponsra ett inlägg. Om de säger ”ja” kan man skriva ett inlägg åt dem och inom kort få pengar för besväret.