Som bloggare finns det många olika sätt att tjäna pengar på. Vilket sätt som är lämpligast beror också på vilket ämne du väljer att blogga om. Här har vi valt att översiktligt presentera några alternativ för att hjälpa dig på vägen.

Ett affiliateprogram (förklaring) är en form av partnerprogram. En annonsör, ofta ett företag, erbjuder dig att annonsera för dennes räkning. Detta kan du ofta göra både via textlänkar och banners. När en besökare klickar på din länk och köper något på annonsörens webbplats får du betalt. De program där du får betalt per avslut kallas PPS (Pay Per Sale), men det finns även PPL (Pay Per Lead) och PPC (Pay Per Click).

Pay Per Sale är vanligast eftersom det är det enklaste sättet för annonsören att räkna hem sin investering, men både de andra varianterna förekommer ofta. Vilken typ som passar dig som publicist (så kallas du som visar annonserna) beror på hur dyr produkten som säljs är, hur många som säljs och på dina besökare. Det lönar sig ofta att experimentera med de olika varianterna.

Affiliateprogram erbjuds ofta via företag som samlar ett stort antal annonsörer. För att kunna visa annonserna och få betalt behöver du ofta ansöka och bli godkänd för respektive program.

Tradedoubler, Zanox och Affiliator är exempel på svenska företag som erbjuder många olika typer av affiliateprogram. Genom att bli medlem på deras webbplatser får du tillgång till de olika programmen.

Kontextuell annonsering använder vi här som ett samlingsnamn för annonser du placerar på din blogg utan att exakt kunna kontrollera vilka annonser som visas, det styrs av ditt innehåll. Annonsernas innehåll avgörs alltså automatiskt. För dessa program får du ofta betalt per klick, vilket kan ge bra avkastning eftersom annonserna ofta är relevant för besökarna.

Några vanliga kontextuella annonsprogram är Google Adsense och Chitika (accepterar enbart engelska webbplatser).

att hitta en partner att annonsera för. Detta kan dock vara svårt om du inte har en etablerad och populär blogg med mycket besökare. Sättet att hitta sin partner är dock att vända sig till exempelvis små företag inom samma bransch som du skriver om.

Att ta betalt för att skriva om någons produkt linkar metoden med en partner ovan. Här tar man istället betalt för (exempelvis) varje inlägg du skriver som handlar om den aktuella produkten.

Att tjäna pengar på sin blogg kan vara en känslig fråga för många. Är man inte försiktig riskerar man att förlora förtroendet hos sina läsare om de känner sig lurade eller upplever att du försöker göra smygreklam. Läs vår artikel ”Skapa förtroende för din blogg” för mer information om hur du undviker detta.

Vill du läsa mer om hur du kan tjäna pengar på din blogg kan vi rekommendera dig att läsa Problogger och rund kvadrat.