Webbplatser som Technorati och bloggar.se klasificerar bloggar utifrån vilken typ av etiketter (eller ”taggar”) som bloggaren har valt att sätta på sina inlägg. Dessa tjänster används sedan av människor som snabbt vill hitta bloggar om ett visst ämne, och det är därför ett utmärkt tillfälle för dig att hitta nya läsare.

När bloggaren publicerar ett nytt inlägg kan hon välja att pinga dessa webbplatser, som därefter automatiskt undersöka vilka etiketter som är satta på det nya inlägget.

Ettiketterna du som bloggare sätter på dina inlägg avgör vilken kategori det nya blogginlägget listas i på webbplatserna ovan (exempelvis ”politik”). Som bloggare väljer du själv vilka etiketter du vill använda. Det kan dock vara klokt att se efter vilka kategorier som redan finns, och var din blogg passar in, så att dina läsare hittar din blogg i där dom förväntar sig.

Hur sätter man då etiketter på sina inlägg?

För exempelvis bloggar.se skapar du en tagg såhär:

<a rel=”tag” xhref=”http://bloggar.se/om/politik” >politik</a>

rel=”tag” talar om att detta är en etikett. Texten i länken, i detta fall politik, talar om vilken etikett/kategori som används.

Kom ihåg att du måste pinga webbplatserna ovan för att de ska leta igenom ditt nya inlägg efter etiketter och placera det i rätt kategori. På vissa webbplatser, exempelvis Technorati, måste du registrera dig innan din blogg börjar synas på deras sida.