Att blogga eller göra något annat i livet för den delen kan vara fyllt av hinder och situationer där goda råd och förebilder kan vara bra. Det kan dock vara svårt att hitta. Det finns en källa till kunskap och råd som kan hjälpa dig på vägen och du har med stor sannolikhet redan tillgång till den. Nämligen Netflix.

Om du ska göra något i livet, eller bara skriva ett blogginlägg så kan goda råd vara ovärderliga. Det kan vara skillnaden mellan att lyckas och misslyckas. Skillnaden mellan framgång och fiasko. Det kan dock vara svårt att hitta dessa goda råd. En sökning på Google ger en massa otydliga citat som tillskrivs kända människor. I själva verket har de i många fall inte ens berört ämnet.

Det finns dock ett bra sätt att få dessa råd och den inspiration som man behöver. De är samlade i ett stort bibliotek, ett bibliotek du nog redan har tillgång till. Det är filmsidan Netflix som vi pratar om och det kan låta konstigt för vissa, men där finns ovärderlig kunskap.

Sensmoral

Det vi är ute efter är sensmoralen i de filmer och serier som finns inbakade i streamingtjänstens olika titlar. Många bygger på klassiska historier som den fula ankungen och har tagit det budskap som finns i originalet och förvandlat det till något mer modernt.

Det skapar ett djup i verket och ger filmen en mening, annars hade det bara varit en historia som vi inte hade varit säkra på varför vi skulle bry oss om.

Den fula ankungen

Just den fula ankungen är ett bra exempel. Det är en gammal saga skriven av danska H.C. Andersen. Det handlar om en ankunge som inte ser ut som de andra ankungarna. Dessa ungar är av naturen gulliga och söta. Men inte den här ankungen. Han är ful i jämförelse och de andra ankungarna fryser honom ute.

Men när han blir äldre så blomstrar han. Den fula ankungen var egentligen en svan. Svanen är en fågel som får sin naturliga skönhet först i vuxen ålder. Sensmoralen här är att man inte ska döma någon på förhand. Historien handlar om utanförskap och om att det finns något inneboende fint hos alla.

Goda råd

Detta är goda råd för alla, oavsett vart i livet de befinner sig. Man kan vara den som blivit utstött och få tröst i att det inte handlar om de egenskaper man har utan om vad de andra i gruppen missar. Eller så kan man vara en del av gruppen och man behöver historien för att kunna identifiera sitt eget och andras beteende.

Det finns många andra klassiska historier som går igen i de moderna filmerna. Ett par sådana teman handlar om att man ska vara sig själv, att man kan hitta gott i andra och att man inte ska döma andra eftersom man inte vet vad de varit med om. Att se film kan med andra ord vara ett sätt att lära sig mer om hur det är att vara människa och hur man ska vara i relation till andra.