Kategoriarkiv: 1. Börja blogga

Lär dig blogga – Bloggböcker

Det finns många böcker som kan lära dig bli en bättre bloggare. Här följer några tips.

Blogg med Blogger, Illustrerat steg för steg

” Om du vill starta en blogg snabbt, men inte drunkna i detaljerna – då är detta boken för dig. Lägg upp din egen blogg – snabbt, smart och enkelt. En blogg, eller webblogg, är en hemsida som är enkel att använda. Där kan du lägga ut dina tankar, texter, bilder samt att kommunicera med läsarna och mycket, mycket mer. Och allt är GRATIS.Köp boken hos Adlibris

Andra böcker om att blogga:

Vad ska jag blogga om?

Vad ska du skriva om på din blogg? Svaret beror på vad som är ditt mål och syfte med bloggandet.

Det viktigaste först: Välj ett ämne som intresserar dig!
Du bör även välja ett ämne som du kan mycket om, eller i alla fall vill lära dig mycket mer om.

För att en blogg ska växa och få återkommande besökare bör du blogga åtminstone en gång i veckan, gärna oftare, under relativt långt tid. Att då skriva om ett ämne som du saknar ett genuint intresse för kan vara mycket svårt.

Med detta sagt finns det fler faktorer som spelar in på vilket ämne du ska välja att blogga om. Är ditt långsiktiga mål att få en växande läsarkrets, och kanske till och med tjäna lite pengar på ditt bloggande, bör du överväga ditt val av ämne extra noga.

Att blogga om sitt liv, dina fritidsintressant i allmänhet och dina vänner kan vara nog så givande: Är det vad du vill blogga om så ska du absolut göra det.

Ett gott råd när du väljer ditt bloggämne är annars att hitta och välja en någorlunda liten nisch. Hur smal nisch du bör välja varierar, men ett allmänt råd är att du inte bör kunna dela in din blogg i fler än 10 kategorier. Blir det fler än så är det ofta bättre att skapa två olika bloggar inom varsin smal nisch.

Om du bloggar professionellt i syfte att marknadsföra dig själv, din branschkunskap, en produkt eller dylikt bör du fundera extra noga på hur du definierar och formulerar din nisch. Annars riskerar din blogg att bli för spretig och förlora sin spets.

Vilket språk ska jag blogga på?

Tänkte du börja blogga men funderar på vilket språk som är bäst för dig att blogga på? Det finns inget enkelt svar på den frågan, men följande kan vara värt att tänka på:

Hur väl behärskar du språket? Om du känner dig osäker på din engelska är det kanske mindre lyckat att börja blogga på det språket. Oavsett hur ofta du skriver på din blogg vill man som skribent givetvis bli nöjd med det man skriver och att det ska flyta på ganska bra. Om du hela tiden måste sitta med uppslagsboken blir det svårt och tråkigt i längden.

Som bloggare ska man också tänka på sina läsares upplevelse. Ingen vill läsa en text som inte är välskriven och din önskan är givetvis att dina läsare ska uppskatta det du skriver och återkomma till din blogg.

Vilken publik vill du vända dig till? Om du ska skriva om dina kompisar och din katt, och du vet att det är mest släkt och vänner som kommer att läsa det du skriver är det kanske bara onödigt att skriva på något annat språk än svenska?

Om du å andra sidan skriver om webbdesign finns det troligen även människor i andra länder som är intresserade av det du skriver.

Storleken på din målgrupp: Tänker du skriva om ett väldigt litet eller nischat ämne? I så fall är det kanske värt att skriva på engelska så att din potentiella målgrupp i alla fall är större än det lilla antalet svenska utövare? (Oroa dig inte, det är ofta de bästa ämnena att blogga om!)

Det går i vissa fall bra att blogga på exempelvis både svenska och engelska. Problemet med detta alternativ är att de engelska läsarna kan bli frustrerade över att inte kunna förstå allt du skriver om.

Börja blogga

Att börja blogga är enkelt! Det bevisas inte minst av att det idag finns över 70 miljoner bloggar i världen. (Gällde juli 2006, om du är intresserad av det senaste antalet hittar du det här.)

Det finns huvudsakligen två sätt att komma igång och blogga på, att använda sig av en bloggtjänst eller installera en blogg på sin egen hemsida. Inget av alternativen är särskilt svåra och båda har sina för- och nackdelar. Nedan beskriver vi de två alternativen mer ingående.

Att använda en bloggtjänst är det absolut enklaste och snabbaste sättet att börja blogga på. Du registrerar dig helt enkelt hos någon av tjänsterna (se lista nedan) och får därefter ett konto. Din blogg får ofta en adress som till exempel dinblogg.blogspot.com. När detta är gjort är det bara att logga in och börja blogga! Vill du ändra utseendet på på din blogg finns det ofta ett antal stilmallar att välja mellan.

Några av fördelarna med att använda en bloggtjänst är:

  • Det går blixtsnabbt att komma igång
  • Du behöver nästan inga tekniska kunskaper

Här följer några exempel på gratis bloggtjänster, både svenska och internationella:

Nackdelen med de färdiga bloggtjänsterna är att de är svåra att anpassa, tekniskt eller om man önskar ett väldigt speciellt utseende på sin blogg. Många som bloggar mer aktivt brukar därför föredra att installera sin blogg på en egen hemsida.

Att skapa en blogg på sin egen hemsida har många fördelar, det går till exempel att anpassa din blogg helt efter eget tycke och smak. Det kräver lite extra arbete i början, men det finns ofta bra instruktioner så du behöver inga djupare kunskaper. För att skapa en egen blogg behöver du följande.

  • Ett webbhotell där du kan lägga upp en hemsida. Idag finns det många billiga och bra webbhotell att använda sig av. På webbhotellet behöver du också tillgång till en databas. Det framgår av webbhotellets erbjudande om de erbjuder en sådan.
  • Du behöver installera programvara för att blogga på ditt webbhotell. Det finns att antal gratis och mycket populära bloggprogram (se nedan) som är lätta att installera.

Tar du dig över den lilla tröskel och kostnad det innebär att skaffa ett konto på ett webbhotell och installera din blogg väntar många fördelar.

  • Om du skaffar en egen domän kan din blogg kan få en helt egen adress, exempelvis www.dinblogg.com.
  • Det finns ett stort utbud av gratis stilmallar som du kan använda på din blogg.
  • Du har fullständig kontroll och kan göra olika tekniska och grafiska anpassningar själv.
  • Det finns många tilläggsprogram (exempelvis webbundersökningar, kalendrar, etc) som du gratis kan installera i din blogg.

Några exempel på bra svenska webbhotell är:

Om du redan har ett webbhotell behöver du bara ladda hem och installera programvaran för att blogga. Det absolut populäraste verktyget är WordPress (finns även som bloggtjänst: WordPress.com), men det finns även ett antal andra, exempelvis Movable Type (avgift) och Text Pattern.

Lycka till med din blogg!