Kategoriarkiv: 2. Hitta dina läsare

Blogga regelbundet

Ett absolut grundläggande tips för att öka din publik är att blogga regelbundet, och någorlunda ofta. Detta har flera fördelar:

  • Genom att skriva ofta och regelbundet så glömmer dina läsare inte bort din blogg. Ofta krävs det ett antal uppskattade inlägg innan läsaren lägger bloggen på minnet och börjar besöka den mer regelbundet.
  • Varje gång du skriver ett nytt inlägg och ”pingar” exempelvis bloggar.se eller nyligen.se ökar chansen att nya läsare får upp ögonen för dig och din blogg.
  • Ju mer bra material du skapar, desto fler kommer att hitta detta via exempelvis sökmotorer och andra webbplatser som länkar till dig. Har du bara ett fåtal inlägg om ett visst ämne riskerar du att missa många av dina potentiella läsare.
  • En blogg växer och får liv genom interaktion med dina läsare. Återkommande inlägg med nya vinklingar eller fakta om det ämne som ni gemensamt intresserar er för skapar ofta sådan interaktion. Uppdaterar du din blogg ofta så uppmanar du i högre utsträckning dina besökare att komma med kommentarer och kanske själva blogga om ditt inlägg.

Tagga dina inlägg (etiketter)

Webbplatser som Technorati och bloggar.se klasificerar bloggar utifrån vilken typ av etiketter (eller ”taggar”) som bloggaren har valt att sätta på sina inlägg. Dessa tjänster används sedan av människor som snabbt vill hitta bloggar om ett visst ämne, och det är därför ett utmärkt tillfälle för dig att hitta nya läsare.

När bloggaren publicerar ett nytt inlägg kan hon välja att pinga dessa webbplatser, som därefter automatiskt undersöka vilka etiketter som är satta på det nya inlägget.

Ettiketterna du som bloggare sätter på dina inlägg avgör vilken kategori det nya blogginlägget listas i på webbplatserna ovan (exempelvis ”politik”). Som bloggare väljer du själv vilka etiketter du vill använda. Det kan dock vara klokt att se efter vilka kategorier som redan finns, och var din blogg passar in, så att dina läsare hittar din blogg i där dom förväntar sig.

Hur sätter man då etiketter på sina inlägg?

För exempelvis bloggar.se skapar du en tagg såhär:

<a rel=”tag” xhref=”http://bloggar.se/om/politik” >politik</a>

rel=”tag” talar om att detta är en etikett. Texten i länken, i detta fall politik, talar om vilken etikett/kategori som används.

Kom ihåg att du måste pinga webbplatserna ovan för att de ska leta igenom ditt nya inlägg efter etiketter och placera det i rätt kategori. På vissa webbplatser, exempelvis Technorati, måste du registrera dig innan din blogg börjar synas på deras sida.

Fler läsarare med RSS

Som du kanske noterat på andra bloggar så finns det ofta en länk till ”RSS”, ”feed” eller liknande. Denna länk leder till ett XML-dokument med bloggens senaste inlägg beskrivna. Du kan se ett exempel för just denna bloggen här.

Detta XML-dokument spelar en central roll i hur många bloggare meddelar sig med sina regelbunda läsare. XML-dokumentet kan nämligen enkelt läsas av en dator, och med hjälp av tjänster som exempelvis Bloglines kan dina besökare genom att ange länken till ditt RSS-flöde välja att ”prenumerera” på din blogg.

Så fort bloggen uppdateras upptäcker Bloglines detta och markerar det för prenumeranten. Där efter kan läsaren själv välja om han vill läsa ditt nya bloginlägg direkt i Bloglines (som översätter RSS-flödet till en läsbar HTML-sida) eller om han vill besöka din blogg direkt.

Genom att meddela dina läsare varje gång du uppdaterar bloggen, istället för att förlita dig på att dom surfar in själva tillräckligt ofta, försäkrar du dig om att ingen missar något viktigt och du skapar dessutom ökad lojalitet bland dina läsare.

De allra flesta tjänster och program för att blogga erbjuder möjligheten att använda ett RSS-flöde. Om du använder WordPress skapas ett flöde automatiskt på adressen www.dinblogg.com/feed som du kan länka till.

Bäst utnyttjar du ditt RSS-flöde genom att presentera en tydlig länk till det på din blogg. På så sätt hittar läsare, som känner till principen, det. Det är också en bra idé att nu och då skriva om att du erbjuder RSS och förklara för dina läsare hur dom kan utnyttja det.

Sammanfattningsvis så kan ett RSS-flöde vara ett utmärkt sätt att skapa en bas av återkommande läsare till din blogg!

Hos RSS Compendium finns en utförlig lista på RSS-läsare, både program och tjänster på webben.

Pinga andra bloggar & tjänster

Att ”pinga” (engelska ”ping” – ungefär att uppmärksamma någon på…) är ett centralt begrepp i bloggvärlden. Att en blogg pingar andra bloggar och webbplatser har till syfte att göra dem uppmärksamma på att du skrivit ett nytt inlägg.

Detta kan och uppmuntras du utnyttja för att dra läsare till din blogg! Det finns många webbplatser vars syfte är att kategorisera (antingen manuellt eller automatiskt) bloggar och att presenterade de som nyligen blivit uppdaterade. Du kan läsa mer om att kategorisera dina inlägg här.

Ett svenskt exempel på en sådan webbsida är nyligen.se, och ett tjänt internationellt exempel är Technorati. Många bloggtjänster och bloggprogram har funktioner för att automatiskt pinga olika webbplatser när du skriver ett nytt inlägg.

I WordPress finns en engelsk lista inlagd, men den är framför allt lämplig att använda om du skriver just på svenska. I wordpress hittar du ping-listan under ”inställningar” -> ”skriva”.

Här nedan hittar du en lista över webbplatser du kan lägga till på din ping-lista.

Svenska:

http://www.nybloggat.se/ping/009
http://svensk.lemonad.org/ping/
http://nyligen.se/ping/
http://intressant.se/ping/
http://ping.weblogs.se/
rpc.pingomatic.com

Engelska:

http://rpc.pingomatic.com/
http://api.my.yahoo.com/RPC2
http://bblog.com/ping.php
http://bitacoras.net/ping/
http://blog.goo.ne.jp/XMLRPC
http://blogdb.jp/xmlrpc
http://bulkfeeds.net/rpc
http://coreblog.org/ping/
http://ping.blo.gs/
http://ping.cocolog-nifty.com/xmlrpc
http://ping.rootblog.com/rpc.php
http://ping.syndic8.com/xmlrpc.php
http://rcs.datashed.net/RPC2
http://rpc.blogrolling.com/pinger/
http://rpc.technorati.com/rpc/ping
http://topicexchange.com/RPC2
http://www.a2b.cc/setloc/bp.a2b
http://www.bitacoles.net/ping.php
http://www.blogpeople.net/servlet/weblogUpdates
http://www.weblogues.com/RPC/
http://xmlrpc.blogg.de/
http://xping.pubsub.com/ping/
http://api.moreover.com/RPC2
http://www.blogdigger.com/RPC2
http://www.blogpeople.net/servlet/weblogUpdates
http://www.blogroots.com/tb_populi.blog?id=1
http://www.blogshares.com/rpc.php
http://www.blogsnow.com/ping
http://www.blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi
http://ping.weblogalot.com/rpc.php
http://www.weblogues.com/RPC
http://ping.bloggers.jp/rpc/
http://thingamablog.sourceforge.net/ping.php
http://ping.feedburner.com
http://www.snipsnap.org/RPC2
http://api.feedster.com/ping

Listor som dessa blir snabbt gamla, men dessa utgör en bra grund.